Tussentijds het proces vastleggen geeft richting

Gepubliceerd op 15 april 2019 om 16:48

De meeste opdrachten die ik doe bestaan uit het schrijven van beleid, programmaplannen of visiestukken, waarbij ik meestal vanaf het begin betrokken ben. Soms vragen gemeentes mij ook voor het vastleggen van een klein stukje in het proces van idee naar beleid, vaak in de vorm van een verslag.

 

Zo heb ik voor de gemeente Zaanstad een verslag gemaakt van een sessie/ workshop over smart cities: de Slimme Zaanse Samenleving. Deze sessie was belangrijk om niet alleen medewerkers te inspireren om na te denken over slimme samenlevingen, maar ook om trots te zijn op wat ze al doen. En dat bleek best veel: Zaanstad heeft enkele aansprekende voorbeelden op het gebied van slimme omgeving. Het verslag lever ik eerst aan als concept, en na goedkeuring zorg ik voor een opgemaakte pdf, dat zowel als inspiratiedocument of een tussenproduct voor College of Raad kan dienen.

 

Een vergelijkbaar verslag heb ik gemaakt voor de gemeente ’s-Hertogenbosch – hier was sprake van een workshop waarbij ook veel – direct uitvoerbare! – ideeën naar boven kwamen. Om deze ideeën vast te leggen als naslagdocument, maar ook als verantwoording naar afdelingen en zelfs naar College, heb ik die middag alle ideeën in woord en beeld opgetekend.

 

En in Amstelveen leg ik regelmatig de Stadsgesprekken vast: inwoners die meepraten over nog te vormen beleid, maatregelen of visies. Zo kunnen ook de inwoners die niet aanwezig (konden) zijn lezen wat er besproken is en daar eventueel aanvullingen op geven. Zowel voor het ambtelijk apparaat als het college en natuurlijk de inwoners zelf, is dit een fijne manier om terug te lezen wat er die avond besproken is.

 

Mocht je behoefte hebben aan een verslag tijdens een sessie, workshop of beleidsproces, neem dan contact met mij op. Ik help je graag.