Kun je beleid maken mét je bewoners in plaats van vóór je bewoners?

Gepubliceerd op 21 juni 2018 om 09:09

Een tijdje terug ben ik gevraagd om als tekstschrijver te helpen bij een beleidsnota over bomen in de openbare ruimte, het zogenoemde Bomenkader. Aangezien de stad geroemd wordt door het vele groen – vooral door de bewoners – is nieuw beleid daarover een gevoelig onderwerp. Maar de ambtenaren die zich over deze materie bogen, hadden een geweldige oplossing: we betrekken de bewoners bij het maken van het nieuwe beleid. Dit werd een bijzonder participatietraject waarin bewoners konden meedenken, meepraten en meeschrijven.

 

Een participatietraject gaat nog een stapje verder dan bewoners informeren en is een stapje eerder in het proces dan het uitvoeren van beleid. Ik heb – met mijn jarenlange ervaring bij gemeentes – nog nooit eerder meegemaakt dat bewoners konden meedenken en –schrijven over beleid. Dit was heel bijzonder om mee te maken, en heeft natuurlijk ook veel invloed gehad op het schrijfproces.

 

Via ‘bomenwandelingen’ en een bomenforum konden de bewoners reageren op voorstellen, uitgangspunten en dilemma’s. Ik ben mee geweest met de wandelingen en heb reacties genoteerd, discussies vastgelegd en naderhand een verslag gemaakt. Voor het forum heb ik -in overleg met de twee adviseurs die dit traject geïnitieerd hebben- de dilemma’s uitgeschreven en de reacties verzameld.

 

De uiteindelijke beleidsnota is daardoor echt organisch ontstaan. Door steeds tussenfases vast te leggen en daar zowel ambtenaren, wethouders en bewoners op te laten reageren, hebben we een breed gedragen én heldere nota aan de raad overhandigd. Het was een unieke en bijzondere manier van samenwerken, met een geweldig eindresultaat: het Bomenkader is door de gemeenteraad van Almere gewaardeerd met de raadspen van 2017.

 

Meer informatie over het Bomenkader vind je hier. Meer weten over wat ik doe? Kijk dan hier.